Masasumi Kakizaki – Skrovište

Skrovište je izuzetno kratka manga psihološkog horora koja ima mnogo toga da kaže. Kakizaki, odnosno njegov glavni lik, Seići, ispričaće nam priču o svom propalom životu i tragediji, iz najvećih dubina pakla u koje je upao.

MANGA KING

Kakizaki Skrovištem nije pokazao da je po bilo kojim merilima kralj manga pravca, ali jeste njegov Stiven King, ili je bar to pokušao.

Priču otvara Saići, pripovedač zatvoren u mračnom podzemnom hodniku koji će nas gradacijski sprovoditi kroz sećanja koja naviru, objašnjavajući nam kako je dospeo tu. Sve je počelo rasturenom porodicom, rasparenim parom koji pokušava da krene ispočetka nakon strašne tragedije. Odlaze na godišnji odmor, i upravo tu će im se putevi, potpuno kingovski, razići, prilikom čega će glavni antagonisti biti monstrumi u nama, pobuđeni ličnim nerešenim problemima i krivicom.

Saići će nas povremeno vratiti i u vremena pre godišnjeg odmora, pa čak i pre tragedije, gde ćemo saznati da su i on i žena uveliko bili svojevrsni monstrumi, motivisani sopstvenim željama i stremljenjima da se te želje ispune.

Dobro poznati kingovski motiv ljudskog horora kojem se daje prioritet u odnosu na natrprirodni horor, Kakizaki je pokušao da verno adaptira u scenario za svoju mangu, ali moram priznati da je to uradio poprilično nespretno. Ideja je svakako tu, i očigledna je, međutim zbog same dužine mange koja broji svega devet kratkih poglavlja, imam osećaj da je ostao nedorečen, i da je mogao mnogo snažnije da prenese poruku koju je želeo, samo da je dodao još par poglavlja, ili da je čak napravio mini serijal gde bi nas malo bolje upoznao sa čitavom pozadinskom pričom, a ne njenim kratkim fragmentima.

KRALJ ILUSTRACIJE

Ako Kakizaki nije ni blizu kraljevske titule manga pravca i sklapanja scenarija, onda je definitivno kralj ilustracije, i uspeo je gotovo u potpunosti da nadomesti slab scenario izvrsnim crtežom.

Koristi tri različita stila u zavisnosti od situacije:

  • Prost stil, bez senčenja, svetao i živ, koji najviše podseća na isečke iz anime filmova.
  • Mnogo kompleksniji stil, sa mnogo senčenja, posvećujući ogromnu pažnju detaljima – ovaj stil najčešće koristi kao dodatak šok faktoru u priči.
  • Ovde dolazimo do trećeg, glavnog stila, koji ne umem da objasnim jer mi se čini da je njemu svojstven. Najdetaljniji od svih i atmosferičan, sa dodatim grafičkim efektom koji najviše podseća na scenu sa puštene stare filmske trake. Pravo je uživanje pratiti ovako ilustrovane scene, naročito kada su dvostrane.

Premda je u stanju da toliko zamrači određene deonice da se jedva razaznaju, ovo je odrađeno namerno, i samo upotpunjuje čitavu tragediju i emotivnu klaustrofobiju u kojoj se likovi nalaze.

ZAKLJUČAK

Skrovište je brzinsko manga štivo psihološkog i atmosferičnog horor žanra, koje možete pročitati tokom jedne olujne večeri. Skrovište je takođe i poziv u pomoć na koji se niko ne odaziva, kao i mentalni pakao u koji možemo svi mi potpuno nenadano upasti.

Premda je scenario prosečan u najbolju ruku, crtež je ono gde Kakizaki više nego briljira, i nećete se pokajati ako ovu mangu pročitate samo zbog njega.

Darkwood: https://darkwood.co.rs/prodavnica/darkwood/mange/skroviste/

%d bloggers like this: