Alfredo Kasteli, Korado Roi – Apokalipsa

Alfredo Kasteli i Korado Roi, dva Bonelijeva veterana, udružili su snage kao i nebrojeno puta do sada (Martin Misterija, Dilan Dog, Mister No), kako bi nam predstavili Apokalipsu – strip verziju Otkrivenja Jovanovog.

Prvenstveno sam strip nabavio zbog maestralnog crteža Korada Roia (ilustracija iz Apokalipse je u objavi), iako nisam naročiti poznavalac Biblije. Autori su bili svesni čitalaca poput mene, te su na samom početku stripa objavili spisak likova/zveri iz dela, kao i njihovo simbolično značenje. Takođe tu je i spisak simbolike brojeva (3, 3.5, 7, 12, 666 itd). Sve ovo je mnogo olakšalo čitanje, i bez previše muke uspeo sam proći kroz ceo strip, koji pritom i nije toliko dugačak – oko 90 strana. Verovatno sam kao laik propustio određene reference i simbole, ali sam u stripu svakako uživao.

Ceo strip vrlo je mračan, toliko da je zastrašujuć. I likovi koji predstavljaju dobro (anđeli, Isus, Jovan) i likovi koji predstavljaju zlo (pali anđeli, lažni proroci, zveri), toliko su izopačeni da u nekim trenucima nećete moći razlikovati dobro od zla. Još više zastrašujuća je njihova borba, odnosno način na koji Bog otklanja zlo. Upravo tu mislim da se krije glavna pouka Apokalipse – da se Bog voli, ali ukoliko ga izneverite i okrenete mu leđa, u stanju je da vas uništi više nego što bi to zlo ikada moglo. Za vjek vjekova, što bi rekli. Oni koji prate put dobrog i do samog kraja istraju u tome, svakako nemaju čega da se plaše, jer će im se dobro uvek vratiti, makar nakon smrti. Ukoliko neko ko čita ovu objavu poznaje tematiku, ohrabrujem vas da podelite vaše interpretacije u komentarima.

Nešto što je „začinilo“ čitavu priču je skok kroz istoriju čovečanstva, sitni flešbekovi, koji će čitaocu možda malo bolje približiti delo. Autori će nam prikazati Njutna, Kroulija, Borhesa – koji, svako na svoj način, proučavaju i interpretiraju Otkrivenje Jovanovo.

Bilo da ste ljubitelj tematike, vernik, ateista, agnostik, mislim da je vredno baciti pogled na Apokalipsu, ako ni zbog čega drugog, onda zbog zaista jedinstvene „apokaliptične“ atmosfere gde se svaka strana služi svojim najubojitijim oružjem. A možda vas, kao i mene, zainteresuje za dalje proučavanje tematike, i simbolike koja se krije iza nje.

Čarobna knjiga: https://carobnaknjiga.rs/apokalipsa

%d bloggers like this: